dinsdag 29 januari 2013

Dinsdag 29 januari

Wij hebben vandaag de krant  gelezen, en er is ons zoveel opgevallen dat we ons genoodzaakt zagen om dit blogartikel niet aan één, maar wel aan maar liefst vijf onderwerpen te wijden. Het zal de trouwe lezer niet verbazen dat zowel de NMBS als Johan Vande Lanotte daar iets mee te maken hebben.


Omwille van de gelijkaardigheid met het 'week'overzicht, zal ook dit artikel in telegramstijl opgebouwd zijn.

De Standaard
- Maandag is De Standaard van lay-out veranderd.
- Tot onze grote verbazing heeft dat eerder een positieve dan een negatieve evolutie met zich meegebracht.
- Zo is de rubriek 'opinie & analyse' verplaatst van het midden naar het einde van de krant, een zeer wenselijke evolutie.
- Al was het  maar omdat we na die pagina's onze goesting tot lezen al serieus zien hadden verminderen of wat had u gedacht, met al die zelfverklaarde specialisten die vooral nog eens herhalen wat tien bladzijden eerder al stond.
- Nu is dat tenminste dertig bladzijden eerder, zodat dat déjà-vu gevoel zich grondig heeft ingeperkt.
- Ook is de nieuwe huisstijl met 'easy-on-the-eyes' blauw en groen als hoofdkleuren, wat ons betreft een schot in de roos. Het geheel komt nu toch wel wat minder schreeuwerig over.
- Dus, goed gedaan De Standaard; je hebt bewezen dat je je tot de kwaliteitskranten mag rekenen. Een select groepje, tegenwoordig.

NMBS
- In tegenstelling tot wat u zou verwachten, gaan we het hier niet hebben over de Fyra, maar wel over een zorgwekkende gebeurtenis die grotendeels onder de radar is gebleven.
- Zo lazen we in De Standaard van vandaag dat er boze pendelaars verhinderd hebben een trein verder te laten rijden omdat die stampvol zat. De trein heeft daardoor twintig minuten vertraging opgelopen. 
- Nu zouden wij u willen vragen om mee te doen met volgend geldachtenexperiment. Stel, u zit in een overvolle trein en een bende idioten verhindert het vertrek van die trein omdat die overvol zit. Wat doet u?
A) U applaudisseert spontaan omdat die bende idioten het opneemt voor uw rechten als reiziger.
B) U blijft er redelijk onverschillig bij, het gaat hier per slot van rekening nog altijd om de NMBS.
C) U vloekt binnensmonds omdat u nog twintig minuten langer op een overvolle trein zit.
- Persoonlijk zouden wij resoluut voor antwoord C kiezen en zijn wij bijzonder teleurgesteld en enigszins geshockeerd door het egoïsme van de treinreizigers die het vertrek van de trein verhinderden.
- Zeker wanneer u weet dat er acht (dat is dus twaalf minuten voordat de oorspronkelijke trein uiteindelijk zou vertrekken, dankzij die medereizigers die betrokken zijn met uw rechten) minuten later een volgende trein stopt naar Brussel-Antwerpen.
- Wat ons nog meer ergerde was het feit dat verschillende reizigers nu oproepen op de sociale media om 'een picknick op te sporen te houden'.
- Nu mag iemand ons toch eens komen uitleggen hoe we dat niet als hypocriet zouden moeten opvatten. Ongetwijfeld is dit het soort treinreiziger dat - meestal terecht, daar niet van - woedend is op de vakbonden omdat zij met geïsoleerde acties het treinverkeer lamleggen, maar ondertussen zijn ze wel van plan om hetzelfde te doen.
- 'Dat de NMBS maar eens wakker wordt.'
- Nu vragen wij ons af of die zelfde treinreizigers ook een picknick op de ring van Brussel zouden houden; daar is er toch ook sprake van overbevolking tijdens het spitsuur, nee?
- Onze verhuis naar het buitenland begint ondertussen een verrassend concrete vorm te krijgen.

Johan Vande Lanotte en Bruno Tobback
- In de krant lazen we vandaag dat Johan zich tot de verkiezingen niet meer uitspreekt over de N-VA.
- "Dat levert hen alleen maar voordeel op, en het moet nu over ons gaan."
- Wij zijn ontroerd dat Johan Vande Lanotte onze drie weken oude raad eindelijk ter harte neemt.
- Het is dan ook met spijt in het hart dat we enkele regels verder lezen dat Karel De Gucht dat grote nonsens vindt. "Waarom zouden we het niet over de N-VA mogen hebben?" vraagt de man zich af.
- Duidelijk nooit onze blog gelezen.
- Wat een dommerik. Maar die zijn er wel meer bij Open VLD hebben we ons laten vertellen.
- Zo vonden we de hetze rond het gouverneurschap rond Jan Briers, op zijn zachtst gezegd, nogal overdreven.
- Het zal wel gewoon Rutten zijn geweest die zich eventjes wilde profileren. Je kan natuurlijk ook moeilijk over een voorzitter heen gaan die eigenhandig een volledige regering heeft laten vallen.
- Wij zijn er trouwens zelf nog niet helemaal uit, wie van de twee we nu het minst erg vinden. Het is een beetje zoals kiezen tussen in hondenstront trappen met onze linker- of rechtervoet. Het is allebei even irritant.
- In het kader van die aandacht over de N-VA, moeten we overigens Bruno Tobback gelijk geven. De N-VA krijgt disproportioneel veel aandacht in de media. Jammer dat al de andere partijen dan ook hun aandacht op de N-VA blijven focussen, maar die discussie hebben we al eens gevoerd. Desalniettemin zien wij toch dat de SP.A en de CD&V dat begrepen hebben en kunnen die evolutie ten zeerste aanmoedigen.- Bij Open VLD gaat dat wat trager.
- Dus bij deze nemen wij ons voor om de N-VA evenveel aandacht te geven als de andere partijen. Enfin, zonder LDD en PVDA, want een mens moet een beetje redelijk blijven.
- Verder moeten we Johan Vande Lanotte ook nog feliciteren met het feit dat Lien Van De Kelder op zijn kabinet werkt.
- Stiekem zijn we best jaloers.

De Lijn
- Hilde Crevits, bevoegd voor o.a. De Lijn en één van de meer bekwamere CD&V politici, vindt dat het tijd is dat de vijvenzestig-plussers een sociale bijdrage betalen voor hun tot nu toe gratis abonnement op lijnbussen.
- Wij zijn het daar volmondig mee eens.
- En bijgevolg SP.A niet.
- Gratis busvervoer moet gratis blijven, vinden zij.
- Wij zouden het persoonlijk wel niet zo eerlijk vinden moest iemand die nu al een aanzienlijk bedrag betaalt voor de bus, nog meer moeten betalen en zij die niets betalen nog altijd niets moeten betalen.
- De SP.A beweert echter dat dat niet noodzakelijkerwijze zo moet zijn. "Zet dat gewoon onder inkomsten in plaats van uitgaven," zo stelt een parlementslid voor, "dan ziet de kostendekkingsgraad er al veel beter uit."
- Wij zijn ontroerd hoe de SP.A er altijd in slaagt om problemen fundamenteel op te lossen, en niet met hier en daar wat oplapwerk.

Pascal Smet
- Pascal Smet heeft weer een nieuw voorstel gelanceerd, deze keer in  het kader van de Nederlandse taalbeheersing.
- We hadden er geen goed oog in en niet geheel onverwacht is dat ook terecht gebleken.
- Wat net zoals zijn voorstel over de hervorming van het middelbaar onderwijs (WAT EEN GEDROCHT!); werd ook dit voorstel meteen afgeschoten door de Vlor.
- Hoewel het woord 'vlor' ons vooral een onomatopee voor de hoest van een hond lijkt, is het wel degelijk de Vlaamse Onderwijsraad die het voorstel van Smet afschoot.
- Smet: "Ik had niet anders verwacht."
- Wij interpreteren dit als: "Ik weet dat het op niets trekt jongens, sorry."
- Gelukkig dat de SP.A nog een bekwame minister heeft in de Vlaamse Regering, Ingrid Lieten.
- Wat zegt u? Op 12? Juist ja. Sorry Ingrid.
- Niet dat Phillippe Muyters zoveel beter is; aan die jongen zal altijd blijven vastkleven dat hij de minister van Begroting was die bij hoog en laag bleef beweren dat de som van 75 en 32 gelijk was aan 117.
- Dat moet dus 107 zijn, voor de duidelijkheid.
- Gelukkig dat de SP.A nog een bekwame minister heeft in de Vlaamse regering, Freya Van den Bossche.
- En vergist u zich niet, wij menen deze zin wel degelijk.

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten